Digitální fotografie v roce 2008


V dnešní době digitální fotoaparáty a fotografie velice nabývá na popularitě i mezi obyčejnými lidmi a přestává tak být doménou pouze úzké skupiny profesionálů, kteří nemají hluboko do kapsy. S postupem času jde cena digitálních přístrojů dolů, zmenšují se, počet megapixelů narůstá, zdokonalují se a přidávají se rozmanité funkce, jako třeba nahrávání krátkého videa, zvuku atd.

Fotoaparáty, které ještě před pár lety představovaly špičku ve své kategorii, jsou nyní již nezajímavé a prodávají se jejich vylepšené verze za nižší ceny. Slušný digiťák, který má tři nebo čtyři megapixely, lze sehnat (v dobrém velkoobchodě) za 10 až 20 tisíc; záleží na výrobci a ostatních parametrech. Digitální fotografie vyhotovené z těchto přístrojů mají vysoké rozlišení a jsou tak vhodné i pro případný tisk na papír maximální velikosti blížící se formátu A4. Tak to ve stručnosti vypadá s digitální fotografií nyní, v roce 2003.

Během pěti let se pravděpodobně odehraje bouřlivý vývoj a lidé budou nakupovat digitální foťáky zejména kvůli jejich konečně nízké ceně a snadnosti vyvolání fotografií. Digitální fotoaparát bude běžnou součástí rodiny, jako je teď třeba videorekordér či hi-fi věž. Pro šikovné prodejce bude těchto pět let rostoucí poptávky po nových fotoaparátech a informacích o nich znamenat více zákazníků a vyšší příjmy. Lidé budou čelit velkému pokušení koupit si digitální foťák, protože reklamní “bezchybné” modely a přitažlivé výroky opěvující digitální éru na ně budou útočit ze všech stran. Tomuto tlaku vystavovaní lidé pak brzy budou chtít okusit na vlastní kůži všechny ty neuvěřitelné možnosti a nespočetné výhody digitálního fotografování, o kterých se všude okolo neustále diskutuje a píše.

Jistě také budou vznikat firmy, které budou nabízet profesionální úpravu a tisk vašich čerstvých digitálních obrázků pořízených na dovolené. Pro lidi nevlastnící počítač tak budou téměř jedinou možností, jak své fotky dále zpracovat. Ztratí tím však vzácný čas, domácí pohodlí a intimitu svých obrázků, což je trochu v rozporu s hlavními výhodami digitální fotografie. Nicméně si myslím, že tyto nově nabízené služby budou přesto využívány hlavně asi začátečníky, kteří si zatím nevybrali vhodnou tiskárnu či počítač.

Jak asi bude vypadat digitální fotoaparát a fotografie za pět let? Budou se běžně prodávat desetimegapixelové přístroje, minimálně s desetinásobným optickým zoomem a 1GB univerzální paměťovou kartou. Foťák bude zároveň sloužit jako plnohodnotná videokamera, MP3 přehrávač, rádio a záznamník. Cena nepřesáhne 400 Euro. Pro fajnšmekry budou samozřejmě k dispozici o dost “vychytanější” kousky, které v sobě navíc budou integrovat třeba mobilní telefon s připojením na Internet. Dnes však vidíme spíše mobilní telefony s integrovaným jednoduchým fotoaparátem. Je tedy otázka, jak se takovému multifunkčnímu přístroji bude za pět let říkat – mobilní fotografický multitelefon či mobilní telefonní multidigiťák? Za deset let to bude už třeba “mobilní digitální věc” s integrovaným foťákem, telefonem, videokamerou, MP3 přehrávačem, rádiem, záznamníkem a s možností připojení na Internet. Čas ukáže, jakým směrem se výrobci dají a ti se zas budou snažit naplnit přání svých věčně nenasytných zákazníků.

Emanuel Vejnar, 3.3.2003
Přejdi na Blog | Fotografie
© 2004-2020 Emanuel VEJNAR Fotografie